Arbeidsrelaterte nakkesmerter hos sveisere, rørleggere og plate/verkstedarbeidere

 

Muskel- og skjelettplager er en av de vanligste årsakene til sykemelding og uførepensjon i Norge, og det er særlig vanlig med smerter i nakke, skulder og øvre arm. Mange av de som har disse plagene mener at jobben er årsaken. 25% av mekanikere, sveisere og plate-/verkstedarbeidere har rapportert at de er ganske eller svært plaget, og at det er arbeidsrelatert( Kilde:SSB, LKU 2009).

Smerter i nakke, skulder og rygg er utbredt blant arbeidstakere i alle aldre, og forskning viser at det også er utbredt blant de som har vært i jobb i kort tid.

Arbeid med armene hevet, arbeid med stadig gjentatte arbeidsoppgaver, løft i ubekvemme stillinger og arbeid i framoverbøyd stilling uten støtte fra hender eller armer er risikofaktorer for å få plager fra muskler og ledd.

 

 

Årsak

Nakke/armsmerter kan ha ulike årsaker. Muskelsmertene i nakken kommer av at vi ved dagliglivets stress og belastninger strammer musklene i nakken og heiser skuldrene. Hvis dette skjer ofte, vil det etter hvert føre til en irritasjon i musklene. Det vil igjen føre til et kraftigere drag på senefestene, der hvor musklene henger fast i bein. Nakkemusklene fester seg på nakkevirvlene og i bein i bakre del av skallen. Stramme nakkemuskler fører derfor også til smerter i hodet og i selve ryggsøylen.

Nakke/armsmerter kan også oppstå ved trykk på nerverøtter. Slitasjeforandringer kan redusere høyden på skivene i nakken, og dermed kan det bli trange forhold for de nervene som går ut fra ryggmargskanalen og ut i armene.

Sveising, plating og rørarbeid er preget av konsentrasjon og høy fokus på kvalitet. Det medfører ofte at arbeiderne jobber med runde skuldre og hodet i en framskutt stilling. Ofte kan de jobbe i tilnærmet samme stilling opptil 8 timer pr dag. Hjelmen med verneutstyr kan veie opp til 1,3 kg, og den gir en ekstra tyngde på hodet og nakken. En framoverbøyd stilling med verneutstyr gir mye belastning og slitenhetsfølelse i muskler og leddbånd, men også øket trykk på mellomvirvelskiver og nakkevirvler.

 

 

Anbefalinger:

Så lenge sveiserne må bruke visir, hjelm og friskluftmaske så kan det gi store belastninger på nakken. Men når man er klar over problemet, så kan man prøve å redusere de uheldige faktorene. Hjelm og visir må være så lett som mulig og det er viktig at man ikke nikker ned visiret. Den kjappe bevegelsen er ikke god for nakken.

Planlegging av selve arbeidsoperasjonen er viktig slik at man blir stående i best mulig stilling og at man har mulighet til å gjøre små justeringer. Variasjon i arbeidsstillinger er et nøkkelord. Når man har stått framoverbøyd i en periode, er det viktig at man i pausene tøyer rolig på nakken både i strekk, til sidene og i rotasjoner. Når man har mulighet til å planlegge jobbene sine selv, så er det en svært viktig faktor for å forebygge nakkeplager. Det er viktig hele tida å lete etter den mest gunstige arbeidsstillingen.

Hvis man blir stående framoverbøyd, prøv i knestående stilling en kort periode(husk kneputer) eller prøv å forandre stilling på arbeidsstykket.

 

Det finnes ingen raske mirakelkurer mot langvarige nakkeplager. Det finnes ingen gode medisiner som hjelper mot dette. Alle medisiner har bare kortvarig effekt, dessuten har de bivirkninger.

Trening er det nærmeste vi kommer bivirkningsfri smertelindring. Etter 20 minutters fysisk aktivitet med en viss fart på hjertepumpa, begynner kroppen å frigjøre smertelindrende endorfiner og andre hormoner. De aller fleste bli mye bedre i nakken og skuldrene med spesifikke øvelser for dette området, generell trening og litt kondisjonstrening. Man må prøve seg litt fram for å finne den riktige intensiteten i starten. Vær tålmodig og ikke gå fra den ene behandleren til den andre. Det vil ta litt tid.

Dessuten er en sunn livsstil et viktig stikkord. De som kommer best ut med en god nakke er de som er aktive minst 2-3 ganger pr uke, som har stabil vekt og som er røykfrie.

Forslag til øvelser som kan gjøres både på jobb og på fritida:

1.Stå med hendene bak på ryggen, hold tak i det ene håndleddet og dra albuene godt bak slik at du kjenner at det strammer både i bryst og armer. Hold i 10 sekunder. 10 repetisjoner.

2.Stå med blikket rett fram og trekk haka tilbake med lang nakke. Hold i 10-15 sek.  5 repetisjoner

3.Tenk at du har ei nøtt mellom skulderbladene. Prøv å knekke den ved å trekke skulderbladene ned og sammen. Hold i 10 sek. 5 repetisjoner

4.Plasser hendene på hoftekammene og len deg tilbake slik at du strekker godt i korsryggen. Hold i 10 sek. 5 repetisjoner.

Gode treningsråd: Gå inn på www.nhi.no  søk på : bli kvitt nakkesmerter ved styrketrening.